Edisi Pengurusan Kewangan

Kaum lelaki merupakan ketua keluarga. Ketua mestilah bijak memimpin ahli-ahlinya. Ibarat seperti nakhoda yang mengemudi sebuah bahtera. Tanpa nakhoda, bahtera yang dikemudi pasti tidak punya arah tuju.

Jadi, kau kena la belajar jadi lelaki yang bijak. Jom semak apa ciri-ciri lelaki yang bijak:

***

1. Buat simpanan untuk kahwin. Bukan minta makwe / tunang kau buat pembiayaan peribadi.

2. Tak perlu modified kereta sangat lah kalau setiap bulan gaji kau tinggal RM200 je untuk hidup. Jurutera automatif tahu la kerja dia. Ini ubah kedudukan tayar bagi cacat terkeluar pehal. Kau dah la beli kereta Myvi zero-downpayment.

3. Perlindungan takaful jangan abaikan. Takaful untuk perlindungan diri sendiri. Wajib ada. Lebih-lebih lagi kalau kau yang bawa motor pergi kerja.

4. Tambahkan ilmu pengurusan kewangan. Kalau kau boros, hancur terus kewangan keluarga kau nanti. Belajar bagaimana nak uruskan kewangan dengan baik.

.

SYILING EMAS PRUF 2017 EDISI 60 TAHUN MERDEKA

.

5. Tambahkan kemahiran asas. Jangan semua benda nak upah orang, semua benda nak beli. Do It Yourself (DIY) lebih menjimatkan.

6. Jika rasa duit gaji tak cukup, hidup di bawah kemampuan. Rendahkan taraf hidup kau. Ada kereta import mewah tukar kepada kereta tempatan saja. Ansuran bulanan lebih murah.

7. Berhenti beli majalah sukan, bola sepak, hak ehwal kereta, akhbar. Baca je online. Melabur dalam ilmu punya lah berkira. Tetapi majalah sukan kemain kemas tersusun.

8. Kalau tak mampu menyimpan setiap bulan, potong bajet mana yang tak perlu. Keahlian gym, golf, spa misalnya. Kau pergi je lah bersenam dekat taman rekreasi. Tak payah bayar apa-apa.

9. Tak perlu nak rewards yourself sangat lah, jika dapat gaji terus rewards yourself sampai habis RM500-RM600. Bila masanya nak menyimpan? Suruh masuk RM5 dalam tabung masjid pun terketar-ketar tangan.

.

.

10. Setiap hari lepak mamak. Kau kasi mamak kaya, kau sendiri terkapai-kapai dalam kewangan. Belajar memasak. Lagi jimat.

11. Ada iPhone setakat nak main Candy Crush, main WhatsApp, main Facebook je tak guna. Download lah aplikasi untuk mengesan aliran kewangan kau. Barulah kau tahu ke mana wang kau menghilang. Boleh muat turun aplikasi “Money Manager Expense & Budget”, ataupun “My Tabung BNM”.

12. Pakai sampai habis, guna sampai rosak. Tak perlu beli stok banyak-banyak. Ini tidak, beli kasut kemain banyak. Kasut sampai 20 pasang. Kau ni lipan ke orang?

13. Masa bujang, beli je barang terpakai. Bundle pun ada yang baru juga. Tak payah nak pakai yang berjenama je. Tak perlu up to date sangat. Pakaian nak yang dekat butik saja. Baju yang tak berjenama tak semestinya tak berkualiti.

14. Jangan beli kereta tidak sepadan dengan gaji. Beli je motor dulu, Honda EX5 misalnya. Boleh jimat minyak. Sebulan dalam RM20 je. Kalau makwe tanya kau pergi kerja naik apa, dengan bangganya kau boleh jawab “pakai Honda je.”

.

.

15. Tak menggelupur nak beli kereta import mewah, pakai iPhone, travel luar negara pasal nak ikut trend terkini.

16. Jangan malu bawa bekal ke pejabat. Kau bijak dan berjimat-cermat. Kau tahu kau bukan orang berada.

17. Waktu muda-muda ni dah ada rumah sendiri. Dah jadi tuan rumah. Kumpul aset untuk masa depan. Bukan kumpul hutang keliling pinggang.

18. Berhenti merokok dan isap vape. Nak kaya ke tak? Orang kaya tak bakar duit. Dorang melabur duit.

19. Jangan tunggu gaji tinggi baru nak melabur. Melaburlah ikut kemampuan dalam instrumen pelaburan yang diyakini. Jauhi Skim Cepat Kaya.

 

.

20. Kad kredit tak perlu sampai 3-4 keping. Nanti kau terbeban nak bayar balik. Pegawai AKPK pun kirim salam.

21. Jangan asyik nak tukar kereta baru je. Kereta lama selagi boleh guna, guna lah. Setiap 5 tahun tukar kereta tetapi masih menyewa tak guna jugak.

22. Lupakan travel ke luar negara jika ada hutang keliling pinggang. Tak payah nak luaskan pemandangan sangatlah. Kau berhutang yang tak perlu tu pun dah menunjukkan kau dah tak bijak dah.

23. Beli sesuatu untuk kita nak guna sekarang, bukan untuk kita simpan guna tahun depan. Gegadis tak suka lelaki bergaya tetapi sebenarnya papa kedana.

24. Bijak merancang kewangan. Membeli kena ada bajet. Buat senarai barang yang hendak dibeli. Ada makwe promosi Vitagen beli lah satu. Apa salahnya. Untuk kesihatan jugak.

25. Tak payah nak berlumba-lumba dengan kawan kau tu. Dia tukar iPhone kau pun nak tukar iPhone. Dia tukar kereta baru kau pun tukar kereta baru. Pesen tak nak mengalah.

 

.

.

***

Ruang terbesar dalam hidup kita ialah ruang untuk membaiki diri sendiri. Berubah lah ke arah kebaikan supaya masa depan kau senang.

Tak dapat buat semua, buat separuh jadi la. Sekadar berpesan-pesan. Kah!

.
.

SHARE l TAG pakwe, bakal suami, bakal kesayangan kau tu. 😊

[ASY]

KREDTI FACEBOOK : #AmirSyahir
#NotaKewanganASY

 

.

 

Syiling Emas Harimau Mint Gold sempena 60 TAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA.

Berat : 1 gram
Kualiti : Syiling pruf
Ketulenan : Emas 999.9
Jenis : Syiling Emas 2017 V.2
Pengesahan ketulenan : KL Assay (M) Sdn Bhd

.

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

.

Untuk pengetahuan anda semua, kami amat titik beratkan kualiti pembuatan syiling emas anda. Oleh itu semua syiling emas yang kami keluarkan adalah dengan kualiti tertinggi bagi syiling emas iaitu kualiti proof coin.

Proof coin bermaksud proses tempaan syiling ini mengambil kira faktor kualiti akhir dimana mempunyai ciri-ciri kilatan (mirror image) pada syiling tersebut. Selain itu, image diatas syiling emas tersebut timbul mengikut berat emas tersebut. Tekanan untuk proses tempaan proof coin adalah 2 kali ganda berbanding tempaan biasa.

Jika anda ingin maklumat lanjut, boleh terus klik link whatsapp dibawah dan insyaAllah kami akan hubungi anda untuk proses selanjutnya.

.

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin