Jika dihitung, terdapat 118 elemen yang diketahui yang mana 94 daripadanya terhasil secara semulajadi termasuklah besi, perak dan juga emas. Yang lainnya adalah sintetik seperti kurium dan juga californium.

Dan jika ditanyakan kepada anda apakah elemen atau logam yang paling mahal, pasti anda akan menjawab emas, kerana emas adalah satu logam yang sangat terkenal dan juga dianggap sebagai sangat mahal. Emas merupakan elemen yang paling terkenal di dunia dan yang paling banyak digunakan, terutamanya sebagai perhiasan.

Hampir semua peradaban kuno menganggap logam ini sebagai sesuatu yang sangat berharga. Sains telah membuktikan bahawa ciri-ciri yang ada pada emas sangat bagus dan sempurna dalam penggunaan elektronik, namun disebabkan harganya terlalu mahal, ia digantikan dengan elemen lain.

Dengan harga yang selalu turun naik, harga maksima bagi 1 gram emas pada masa kini adalah sekitar RM230. Dengan harga serendah ini, emas tidak tersenarai dalam logam yang termahal di dunia.

Kami ingin berkongsi 5 elemen atau logam yang sangat jarang ditemui yang mempunyai nilai pasaran yang sangat tinggi dan membuatkan logam-logam ini menjadi elemen yang paling mahal di atas muka bumi.

 

.

5. Scandium – RM1150 setiap gram

Scandium adalah salah satu logam bumi yang sangat jarang ditemui yang mana mempunyai nilai wang yang sangat tinggi. Scandium dikenalpasti mempunyai kesan positif terhadap aloi aluminium pada tahun 1970-an dan sehingga kini penggunaannya hanya dalam aloi masih kekal sehingga hari ini. Kos bagi scandium adalah sekurang-kurangnya RM1150 bagi 1 gram dan perdagangan global scandium oksida adalah sebanyak 10,000 kilogram setiap tahun.

 

.

 

4. Plutonium – RM17,000 setiap gram

Anda pasti pernah mendengar nama elemen ini, plutonium. Kegunaan utama plutonium adalah untuk menghasilkan senjata nuklear dan reaktor nuklear. Kedua-dua plutonium-239 dan juga plutonium-241 adalah “fissile” yang mana mereka mampu mengekalkan tindakbalas rantai nuklear. Plutonium adalah sangat berbahaya untuk dikendalikan kerana ia sangat radioaktif.

Jika anda ingin membeli plutoniom, sila siapka wang anda kerana harga untuk 1 gram plutonium adalah sekurang-kurangnya RM17,000.

 

.

 

3. Karbon – RM280,000 setiap gram

Elemen ini sangat mudah ditemui dalam kehidupan harian dan antara yang paling penting. Terdapat banyak jumlah karbon dalam badan kita, dan juga, arang serta grafit tidak lah semahal mana pun. Namun jika atom karbon disusun dalam susunan tertentu ia boleh menjadi sangat mahal. Dan dalam bentuk berlian, harga karbon boleh mencecah sehingga RM280,000 bagi 1 gram.

 

.

 

2. Californium – RM115 juta setiap gram

Californium 252

 

Pada tahun 1950, elemen ini pertama kali dihasilkan oleh University of California Radiation Laboratory dengan kaedah membedil kurium denga zarah alfa. Semenjak itu, hanya beberapa gram sahaja californium dihasilkan. Penghasilan californium secara global adalah hanya 0.5 gram setiap tahun dan dianggarkan nilai bagi 1 gram californium adalah sebanyak RM115 juta.

.

1. Francium

Half-life bagi elemen francium adalah 22 minit yang mana setiap kuantiti francium yang dapat dilihat akan lenyap dengan sangat cepat. Namun diandaikan bahawa francium akan wujud sebagai logam yang sangat reaktif. Jumlah francium yang paling banyak pernah dihasilkan di dalam makmal adalah lebih daripada 300,000 atom.

Harganya tidak dianggarkan namun jika anda mahu membeli, perlu sediakan wang beberapa billion ringgit terlebih dahulu, dan tidak ada sesiapa pun yang sanggup untuk membayar wang sebanyak itu untuk memperolehi benda yang hanya akan lenyap begitu sahaja dalam masa beberapa minit!

 

Kami berharap semoga artikel ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa untuk SHARE supaya lebih ramai yang tahu dan mendapat ilmu ini. Terima kasih.

 

Sumber : https://iluminasi.com

 

 

.

SYILING EMAS SEBAGAI SIMPANAN, PELABURAN DAN INSURANS

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

 

 

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

 

.

 

6 SEBAB KENAPA ANDA WAJIB DAPATKAN BUKU EMAS INI

Buku berkaitan simpanan dan pelaburan emas dah ada ni. Khas untuk anda semua yang;

Ingin menambah ilmu sebelum berjinak-jinak dengan emas dan;

🔥Malu nak tanya bab emas
🔥Malu nak beli emas
🔥Malu nak simpan emas
🔥Malu nak pajak emas
🔥Malu nak jual emas

 

Jangan jadikan malu sebagai penghalang u oll nak pusing modal bisnes dengan emas.

Jangan pula jadikan malu sesat jalan tu sebagai asbab utama u oll tersontot sebelum sampai masanya.

Jadi sebelum u oll dikira ketinggalan zaman, atau sesat kat tengah jalan. DAPATKAN SEBUAH, PERCUMA PENGEPOSAN

Dan klik je link ni kalau nak order
https://api.whatsapp.com/send?phone=60182750478&text=BUKUEMAS%20

.

 

Apa kata individu yang berada di dalam industri emas dan pendidikan berkenaan buku ini?

Dan klik je link ni kalau nak order
https://api.whatsapp.com/send?phone=60182750478&text=BUKUEMAS%20

.

Ingin mulakan simpanan emas  1 gram?

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

HARGA EMAS

Harga syiling emas Harimau Mint Gold dikemasikini setiap 30 minit sejajar dengan harga emas pasaran dunia. Anda boleh lihat harga syiling emas HMG pelanggan disebelah kanan website. Manakala, bagi harga ejen, anda dikehendaki untuk login ke dalam sistem.

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin