Fakta. RM 37 billion hutang kad kredit. 7% telah overdue. Hampir 2.6 billion.

4 daripada 10 sahaja yang bayar full.

Bermakna majoriti 6 daripada 10 tidak bayar full dan dikenakan caj.

 

.

 

Yang lagi teruk, 1 daripada 10 gagal bayar 5% baki tertunggak.

Sekiranya saya bank, saya pinjamkan RM 100 kepada 10 orang, yang mana akan ada 6 orang gagal bayar dan saya boleh caj 1.5% sebulan.

Matematik mudah, 0.6 x 1.5% = 0.9% sebulan. 10.8% maximum setahun.

Minimum ialah 0.15% x 12 = 1.8%. Hanya perlu 5/1.8 = 2.7 orang untuk gagal bayar untuk dapat untung lebih tinggi dari bagi hutang pinjaman rumah. Pastinya ia bisnes yang hebat.

Oleh sebab itu, sebagai financial educator yang bertanggungjawab, walaupun kami tahu kad kredit ada kebaikan seperti mengumpul poin dan sebagainya, tapi kami tidak mempromosi kad kredit atas apa jua kebaikan pun.

.

 

Mengambil pendekatan menutup jalan ke arah keburukan.

6 daripada 10 akan terkena hutang. 4 daripada yang bayar full pun akan terkena lambat laun.

Dari kes kami, ada yang betul bayar tepat setiap bulan. Kemudian berlaku emergency, bayar deposit hospital, bayar kereta rosak, bayar kos isteri bersalin caesar, bayar kos operation luar negara dan macam macam lagi.

So kalau anda pandai guna, senyap senyap sudah. Tak perlu canang canang kebaikan sebab mungkin orang lain tak pandai macam anda. Mempromosi kad kredit memungkinkan 6 daripada 10 tak mampu bayar.

Research juga mengatakan dengan duit digital, duit plastik, orang akan cenderung berbelanja lebih.

Lazada kan mudah. Huhu. Betul ni. Tak mahu kata orang lain. Diri sendiri.

P/s: semua kiraan diatas adalah congakan semata mata. Belum dikira secara tepat. Cuti cuti ni rileks dulu.

KREDIT TUAN ALWI ADAM – FACEBOOK 

#TipsKewangan
#KadKredit
#TheSophisticatedInvestor

.

Menyimpan lebih baik dari berbelanja

Atau

Menyimpan lebih bagus untuk kegunaan kecemasan

Jadikan menyimpan sebagai salah satu hobi berbanding berbelanja

SYILING EMAS SEBAGAI SIMPANAN, PELABURAN DAN INSURANS

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

.

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

.

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin