Kenapa Emas bernilai?
==================
Sepanjang sejarah, emas telah menjadi barang yang sangat berharga. Banyak peradaban mulai dari Mesir kuno, China sampai suku-suku asli di Benua Amerika sangat menghargai keindahan dan keunikan yang dimiliki oleh emas. Emas begitu berharga sehingga pencarian akan emas mengarah pada kekejaman manusia mulai dari perang sampai dengan penjajahan Peradaban tamadun.

Benua Amerika dijajah terutama kerana hasil kekayaan emasnya yang begitu melimpah. Kerana emas, Hernan Cortez, seorang penakluk dari Spanyol, menyapu bersih Ketamadunan Aztec. Sementara, Ketamadunan Inca dihancurkan oleh Francisco Pizarro, yang juga berasal dari Spanyol, untuk menjarah emas yang mereka miliki.

 

.

Sifat Unik Emas.
==============
Emas adalah salah satu unsur kimia. Pada tabel periodik unsur, emas memiliki nomor atom 79, dan simbol Au (nama Latin nya-Aurum). Emas adalah sebuah logam yang lunak, sehingga mudah untuk ditempa tapi juga cukup kuat dan tidak mudah dihancurkan. Emas tidak mudah kotor atau berkarat (mengalami korosi) atau mudah mengalami reaksi dengan unsur lainnya.

Emas dapat tetap mempertahankan kilaunya dari waktu ke waktu dan tidak memerlukan pemeliharaan untuk menjaga kilaunya. Syiling emas yang dibuat oleh peradaban kuno masih bertahan saat ini dan dihargai oleh para kolektor.

Semua faktor di atas membuat peradaban awal di seluruh dunia menjadikan emas sebagai harta simpanan, karya seni, perhiasan dan wang syiling (Gold Coin). Pada peradaban modern, emas menjadi lebih bermanfaat lagi karena emas diketahui dapat menghantarkan haba dan pengalir elektrik yang baik.

 

Hal ini membuat emas sangat berguna untuk aplikasi elektronik dan kimia. Hampir setiap komputer di dunia ini memiliki beberapa emas di dalamnya. Emas juga berharga karena kelangkaannya, diperkirakan bahwa semua emas di dunia jika dikumpulkan akan membentuk sebuah kubus yang berukuran hanya 25,25 meter pada setiap sisinya.

Itu adalah jumlah yang sangat kecil mengingat ukuran Bumi yang sangat besar. menjadikan ia logam yang berharga dan sukar didapati.

————BERSAMBUNG————-

Untuk pertanyaan lajut sila WhatsApp Ismail Ibrahim / Rohana Adam untuk konsultansi EMAS secara percuma.

https://api.whatsapp.com/send?phone=60163712898
https://api.whatsapp.com/send?phone=60102888924

 

.

 

Syiling Emas Harimau Mint Gold sempena 60 TAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA.

Berat : 1 gram
Kualiti : Syiling pruf
Ketulenan : Emas 999.9
Jenis : Syiling Emas 2017 V.2
Pengesahan ketulenan : KL Assay (M) Sdn Bhd

Untuk pengetahuan anda semua, kami amat titik beratkan kualiti pembuatan syiling emas anda. Oleh itu semua syiling emas yang kami keluarkan adalah dengan kualiti tertinggi bagi syiling emas iaitu kualiti proof coin.

Proof coin bermaksud proses tempaan syiling ini mengambil kira faktor kualiti akhir dimana mempunyai ciri-ciri kilatan (mirror image) pada syiling tersebut. Selain itu, image diatas syiling emas tersebut timbul mengikut berat emas tersebut. Tekanan untuk proses tempaan proof coin adalah 2 kali ganda berbanding tempaan biasa.

Jika anda ingin maklumat lanjut, boleh terus klik link whatsapp dibawah dan insyaAllah kami akan hubungi anda untuk proses selanjutnya.

 

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin