Harga emas bertukar rendah pada Rabu berikutan sebahagian pelabur mula mengambil keuntungan daripada kenaikan logam berharga yang telah mencecah paras tertinggi 10 bulan yang lalu pada sesi yang lepas, dan ketengangan antara US dan Korea Utara juga telah reda.

Kontrak emas di Comex jatuh $2.46 atau 0.19% kepada $1,315.43 per ounce setakat jam 5.17 petang.

 

Permintaan terhadap safe haven menguat pada hari Selasa selepas Korea Utara melepaskan peluru berpandunya melepasi kawasan perairan utara Jepun, sebagai salah satu tindakan provokasi oleh Pyongyang.

 

Perlepasan ujian peluru berpandu tersebut menyebabkan US, Jepun dan Korea Selatan meminta untuk diadakan mesyuarat  Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations)

Walau bagaimanapun, sentimen terhadap risiko di wilayah Korea kembali pulih selepas Presiden Trump tidak memberi reaksi yang agresif terhadap pencerobohan Korea Utara seperti yang beliau lakukan sebelum ini. Hal ini mungkin disebabkan oleh tumpuan Trump ketika ini terhadap taufan Harvey yang melanda Texas. Namun begitu, Trump masih memberi amaran dengan menyatakan “semua pilihan sudah berada di atas meja”.

Kesan ketengan geopolitik yang semakin lemah, juga meningkatkan nilai dolar semalam, dengan tumpuan para pelabur beralih kepada laporan data NFP dan KDNK suku tahun kedua minggu ini.

Indeks dolar US yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama yang lain meningkat 0.14% kepada 92.40, melonjak jauh selepas jatuh ke paras 91.55 semalam, paras terendah dua tahun setengah yang lalu.

Pasaran emas sensitif dengan perubahan dolar US. Nilai dolar yang menguat akan mengurangkan permintaan terhadap emas kerana harga semakin tinggi untuk di beli oleh pemilik matawang asing yang lain.

Sumber : Moshed.com

 

 

SYILING EMAS SEBAGAI SIMPANAN, PELABURAN DAN INSURANS

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin