EMAS PELENGKAP KETAMADUNAN PERADABAN MANUSIA (siri 02)

Sejarah Emas

Emas, terlepas dari segala keindahan dan kelebihannya, tidaklah berbeza dengan logam lainnya. Berbicara mengenai sejarah emas bererti kita akan berbicara mengenai sejarah peradaban manusia. Berikut ini sekilas mengenai sejarah emas dalam peradaban manusia, ketika emas baik secara langsung maupun tidak telah mempengaruhi perjalanan sejarah manusia.

 

(3600 SM)
Pertama kali dalam sejarah, manusia melebur bijih emas.
(2600 SM)
Bangsa Mesopotamia menciptakan perhiasan pertama dengan bahan emas, berupa ikat kepala dengan hiasan daun yang diperbuat dari emas.
(1223 SM)
Topeng kematian Tutankhamen yang seluruhnya diperbuat dari emas direka. Sampai kehari ini, topeng ini dianggap sebagai puncak kejayaan pengolahan emas di zaman pra- modern.
(1300)
Sistem cetak kode yang menyatakan keaslian dan kadar emas diperkenalkan oleh Goldsmith Hall di London.
(1551)
Raja Ferdinand dari Spanyol mengeluarkan titah ” carilah emas, jika memungkinkan dengan cara manusiawi, tetapi apapun caranya, bawalah emas. ” yang kemudian memicu ekspedisi besarbesaran ke benua Amerika. Dalam perjalanan inilah para penakluk Spanyol menghancurkan kebudayaan Inca dan Aztec.
(1848)
Demam emas melanda semasa John Marshal menemukan serpihan emas ketika hendak mendirikan pembalakan di Sacramento –California. Penemuan ini mendorong lebih dari 40000 pelombong dari seluruh penjuru dunia membanjiri California mencuba nasib sebagai pelombong emas.
(1870 – 1900)
Negara-negara Eropah dan Amerika mula memperkenalkan standard emas iaitu sistem yang menetapkan sesuatu matawang berdasarkan harga emas.
(1939)
Perang dunia II telah memaksa penutupan pasar emas.
(1961)
Emas pertama kali digunakan sebagai bahan pelapis pada projek angkasa lepas.

(1955)
Ramai penduduk dan rakyat vietnam melarikan diri ke negara lain..Mereka menjual kesemua tanah, tanaman, rumah dan ternakan semata-mata untuk membeli emas, kerana mereka tahu emas mempunyai nilai tidak kira kemana sahaja mereka bawa.
(2010)
Tekanan kemelut ekonomi Amerika dan ancaman inflasi telah melambungkan harga emas dititik tertinggi.

Adakah tuan puan dapat sesuatu dari artikel ini?

Jika tuan puan ada sebarang persoalan, boleh whatsapp saya Master Designer En Ismail dengan klik link whatsapp dibawah. Konsultansi emas ini adalah percuma.
https://api.whatsapp.com/send?phone=60163712898
https://api.whatsapp.com/send?phone=60102888924

.

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

.

Untuk pengetahuan anda semua, kami amat titik beratkan kualiti pembuatan syiling emas anda. Oleh itu semua syiling emas yang kami keluarkan adalah dengan kualiti tertinggi bagi syiling emas iaitu kualiti proof coin.

Proof coin bermaksud proses tempaan syiling ini mengambil kira faktor kualiti akhir dimana mempunyai ciri-ciri kilatan (mirror image) pada syiling tersebut. Selain itu, image diatas syiling emas tersebut timbul mengikut berat emas tersebut. Tekanan untuk proses tempaan proof coin adalah 2 kali ganda berbanding tempaan biasa.

Jika anda ingin maklumat lanjut, boleh terus klik link whatsapp dibawah dan insyaAllah kami akan hubungi anda untuk proses selanjutnya.

.

Syiling Emas Harimau Mint Gold sempena 60 TAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA.

Berat : 1 gram
Kualiti : Syiling pruf
Ketulenan : Emas 999.9
Jenis : Syiling Emas 2017 V.2
Pengesahan ketulenan : KL Assay (M) Sdn Bhd

.

 

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin