Pada tahun 1980, ketika dolar Zimbabwe diperkenalkan, nilainya adalah setara (1:1) dengan dolar Amerika. Namun, 29 tahun kemudian, pada tahun 2009, 1 USD (RM4.20) bersamaan dengan 2,621,984,228,675,650,147,435,579,309,984,228 dolar Zimbabwe. Penulis tak tahu macam mana nak sebut, tapi mungkin kanak-kanak genius seperti Adi Putra tahu menyebutnya.

Ya, kegagalan ekonomi dan inflasi yang tersangat teruk di Zimbabwe menyebabkan matawang dolar Zimbabwe kini sudah tiada nilai dan telah digantung selama-lamanya.

Jika Bank of England sangat risaukan kadar inflasi di United Kingdom yang melebihi 2% setiap tahun, bayangkan apa yang terjadi kepada Zimbabwe, apabila kadar inflasinya adalah setinggi 79.6 billion peratus pada pertengahan November 2008, iaitu inflasi kedua terburuk dalam sejarah manusia.

Namun, indeks hiperinflasi baru (HHIZ) meletakkan inflasi Zimbabe di tahap 89.7 sextilion peratus (87,000,000,000,000,000 %)

Zimbabwe juga mempunyai wang kertas yang terbesar yang mempunyai jumlah “0” terbanyak di dunia. Jika dahulu kita mempunyai wang kertas terbesar iaitu RM1000, Zimbabwe mempunyai wang kertas 100 billion kali ganda lebih besar, iaitu Z$ 100,000,000,000,000. Ianya dikeluarkan pada tahun 2009 dikemuncak inflasi namun hanya beberapa juta keping sahaja dicetak.

 

Dan jangan ingat nilai wang kertas ini tinggi. Pada satu ketika, wang kertas 100 trilion dolar Zimbabwe ini tidak mampu untuk membayar tambang bas. Dan pasti anda pernah lihat gambar yang tular dimana seikat wang Zimbabwe dibayar oleh pembeli kepada penjual hanya untuk membeli sayur-sayuran.

 

Namun, dolar Zimbabwe kini tidak lagi digunakan dan telah digantung selama-lamanya pada 12 April 2009 disebabkan oleh hiperinflasi. Bagi menggantikan matawang dolar Zimbabwe yang telah lumpuh, kerajaan Zimbabwe telah menggunapakai 9 matawang asing, dan menjadi negara yang menggunakan matawang yang paling banyak sebagai matawang yang sah.

Antaranya termasuklah dolar Amerika (US$), dolar Australia (A$), Euro (€) , rand Afrika Selatan (R), pula Bostwana (P), pound sterling UK (£), rupee India(₹), yuan China (元/¥), dan yen Jepun(¥). Segala transaksi rasmi oleh kerajaan Zimbabwe menggunakan dolar Amerika.

Inflasi yang terlalu teruk melanda Zimbabwe sehinggakan bank pusat negara itu tidak mampu untuk mencetak wang yang tidak berharga ini, memaksa Robert Mugabe, Presiden Zimbabwe untuk mengarahkan larangan kenaikan harga barang. Golongan berpendapatan rendah dan mereka yang tiada simpanan terhapus, peniaga-peniaga pula menggandakan harga ketika waktu pagi dan petang mengakibatkan nilai gaji pekerja-pekerja hampir-hampir tak bernilai.

Sejak tidak menggunakan lagi matawang dolar Zimbabwe bermula tahun 2009, dan menggunakan 9 matawang asing tersebut, satu usaha oleh kerajaan Zimbabwe dilakukan dimana ia menawarkan pertukaran akaun deposit lama kepada dolar Amerika. Setiap 175 quadrillion (175,000,000,000,000,000) dolar Zimbabwe, akan diberikan sebanyak 5 dolar Amerika bersamaan RM21.

Pada tahun 2014, Zimbabwe telah mengeskport barangan bernilai USD2.5 billion (RM10.50 billion) dan mengimport barangan bernilai USD6.5 billion (RM27.3 billion) menyebabkan ia menjadi perdagangan negatif. Wang yang keluar lebih tinggi berbanding wang yang masuk mengakibatkan kekurangan wang tunai.

Masalah ini tidak dapat ditanggani oleh Zimbabwe, dan mereka juga tidak dibenarkan membuat pinjaman dari Bank Dunia atau Tabung Kewangan Antarabangsa, yang telah menggantung pelan pinjaman Zimbabwe akibat daripada kegagalan ekonomi negara itu.

Jadi, pada tahun 2016, kerajaan Zimbabwe telah melakukan satu usaha, dengan memperkenalkan wang kertas untuk matawang-pseudo baru sebagai solusi kepada masalah kekurangan wang tunai tersebut dan meningkatkan eksport. Ia dipanggil sebagai “wang bon”, dan dikeluarkan oleh Bank Rizab Zimbabwe sebanyak 10 juta dollar dalam bentuk $2 dan $5 yang sah digunakan di negara-negara Afrika Selatan.

 

Ketika dikeluarkan, nilainya adalah setara dengan nilai dolar Amerika(1:1). Matawang ini dikatakan menambahkan lagi kekeliruan di Zimbabwe dan mendapat tentangan dari penduduk tempatan yang membuat demonstrasi membantah pengenalan wang bon tersebut.

Dan bagi meningkatkan aktiviti eksport, kerajaan Zimbabwe menawarkan bonus $5 wang bon bagi setiap $100 eksport. Wang bon ini juga mempunyai had pengeluaran kepada $50 sehari, dan $150 seminggu bagi mengelakkan nilainya menurun daripada nilai yang dimahukan iaitu 1:1 dengan USD.

 

Namun kini nilai wang bon itu dikatakan sudah mula menurun akibat daripada keengganan sesetengah penjual atau kedai menggunakan dan menerima wang tersebut. Stesen-stesen minyak juga dikatakan menaikkan caj kepada mereka yang mahu menggunakan wang bon.

Juga terdapat laporan mengatakan peniaga wang di pasaran gelap (black market) meminta wang bon sebanyak $1.25 bagi pertukaran dengan USD1.

Menurut Evans Rutate, pengawal kredit rangkaian kedai pakaian Afrika Selatan, wang bon ini adalah petanda kepada pengakhiran pemerintahan Robert Mugabe dan parti politik yang sedang memerintah, Zanu-PF.

 

Kredit : https://iluminasi.com

.

 

APA YANG PERLU ANDA TAHU?

Tidak ramai dari kita yang mengetahui bahawa wang kertas ini tidak disandarkan kepada apa-apa. Ia hanyalah satu produk yang berkait dengan supply and demand. Apa yang berlaku sekiranya matawang fiat ini tiada lagi sebarang permintaan?

Sebagai contoh, siapa diantara kita pernah dengar Dinar Iraq. Apa yang berlaku kepada matawang tersebut? Tidak laku! Ianya hanya menjadi sekeping kertas tanpa nilai.

Pada zaman sekarang, wang fiat adalah satu keperluan. Mahu atau tidak, kita terpaksa menggunakannya. Wang fiat ini juga menggambarkan salah satu dari kekayaan kita. Jadi, kita sebagai pengguna juga perlu bijak. Sebagaimana kita mempunyai insurans dan takaful untuk kenderaan dan hospital, kita juga amat digalakkan untuk mempunyai insurans dan takaful kepada kekayaan kita.

Aakah ia? Sudah tentu emas dan perak! Bawa lah emas dan perak mana-mana negara, ianya laku dan diterima. Apabila berlaku ketidaktentuan ekonomi dan geopolitik, apakah yang menjadi pilihan utama pelabur dan negara satu dunia? Sudah pasti emas dan perak!

 

.

 

Naskah Emas : Menyelongkar Rahsia dengan Emas

6 SEBAB KENAPA ANDA WAJIB DAPATKAN BUKU EMAS INI

 

Untuk tempahan, klik sahaja link whatsapp dibawah;
https://api.whatsapp.com/send?phone=60182750478&text=BUKUEMAS

 

 

 

.

 

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin