Jika dibaca berkenaan sejarah negara kita, kita pasti akan terjumpa dengan satu gelaran bernama The Golden Chersonese atau Semenanjung Emas yang merujuk kepada negara kita. Mari kita belajar serba sedikit tentang mengapa satu masa dahulu, Malaysia bergelar sedemikian dan apa kaitan emas dalam pembentukan sejarah negara kita.

 

1. Claudius Ptolemy, ahli geografi Greek menerusi bukunya “Geography” yang diterbitkan pada tahun 150 AD, menamakan Malaysia sebagai Golden Chersonese atau “Semenanjung Emas.”

2. Walaupun begitu, frasa “Semenanjung Emas” itu sebenarnya berpunca dari kitab lama orang India. Dalam kitab Ramayana, ada dinyatakan terdapat satu tanah yang bergelar Suvarnabhumi atau Land of Gold. Terjemahannya, Tanah Emas.

3. Versi buku “Geography” yang seterusnya merujuk tentang “Golden Chersonese” ini sebagai sebagai sebuah negara yang mempunyai emas di tanahnya.

 

4. Kajian menerusi peta dunia yang dilukis oleh Ptolemy menunjukkan di Golden Chersonese ini terdapat tiga sungai yang menjadi penghubung kepada penduduk di Semenanjung Emas iaitu Sungai Khrysoanas; sungai yang merentasi negara kita dari Thailand hingga ke Sungai Muar, Sungai Palandas iaitu Sungai Johor dan Sungai Attabas iaitu Sungai Pahang.

5. Dipercayai yang perlombongan emas di negara kita sebenarnya sudah bermula 2000 tahun dahulu dan Semenanjung Emas merupakan sumber emas dunia pada masa dulu. Perlombongan emas juga sangat rancak di negara kita malahan sehingga abad ke 17, Godinho de Eredia juga menyebut yang lombong emas di Pahang dan Patani amat aktif.

6. Semenjak abad pertama lagi kerajaan India ditubuhkan di negara kita; dipercayai sebanyak lebih 30 kerajaan muncul dan hilang di sekitar kawasan pantai timur dan pantai barat negara kita. Kemasukan pedagang India melalui jalan laut memperkenalkan konsep agama, kerajaan yang bersepadu dan kesenian pada penduduk awal negara kita.

 

7. Kerajaan paling terkenal pada masa itu iaitu kerajaan Langkasuka yang dipercayai berpusat di Kedah pada tahun 2AD amat terkenal dengan perhiasan emas mereka. Dikhabarkan dalam kisah sejarah, Raja Langkasuka selalu menayangkan gajah peliharaan beliau yang dipakaikan emas dari kepala hingga ke kaki.

8. Di dalam teks-teks lama India, kawasan di mana kerajaan Langkasuka dinamakan sebagai Kataha. Kataha menjadi pusat penting kepada aktiviti perdagangan dan politik dunia pada masa itu. Dah jelas dah asal-usul nama Kedah yang kita guna pakai selama ini?

9. Emas menjadi sumber utama perdagangan sehinggalah kedatangan pelayar-pelayar Kristian ke Asia Tenggara yang mula memperkenal sistem lain untuk menggantikan emas yang digunakan. Walaupun begitu, aktiviti perlombongan emas di negara kita masih berjalan sehingga sekarang.

 

10. Di negara kita sekarang, pengeluaran emas kebanyakannya datang dari 14 lombong di Pahang, Kelantan dan Terengganu. Mungkin tidak ramai yang mengetahui yang di negara kita ketika ini, kita mempunyai satu jajaran panjang yang merentasi ketiga-tiga negeri tersebut yang dinamakan sebagai “Malaysia Gold Belt.”

11. Pada tahun 2015, sebanyak 4.732 tan emas telah berjaya di lombong di ketiga-tiga negeri tersebut.

 

Begitulah serba sedikit sejarah di antara kaitan emas dan negara kita yang membuktikan tanah yang kita duduk ketika ini, tanah bertuah. Harap anda semua belajar serba sedikit mengenai sejarah negara kita yang sebenarnya sangat menarik untuk dibincangkan.

 

Sumber : https://iluminasi.com

.

“MENYELONGKAR RAHSIA KEKAYAAN DENGAN EMAS”

Naskah buku emas ini telah pon dilancarkan pada 15 Sept 2017. Buku ini memuatkan pelbagai jawapan dan informasi berkenaan emas yang tersusun dengan bahasa yang paling mudah.

Sekiranya anda ingin dapatkan jawapan didalam perniagaan, simpanan, dan pelaburan emas, maka buku ini adalah yang paling sesuai buat anda!

Untuk tempahan, boleh klik link whatsapp dibawah
https://api.whatsapp.com/send?phone=60182750478&text=BUKUEMAS

Klik disini; 6 SEBAB KENAPA ANDA WAJIB DAPATKAN BUKU EMAS INI

 

.

 

APA YANG PERLU ANDA TAHU?

Tidak ramai dari kita yang mengetahui bahawa wang kertas ini tidak disandarkan kepada apa-apa. Ia hanyalah satu produk yang berkait dengan supply and demand. Apa yang berlaku sekiranya matawang fiat ini tiada lagi sebarang permintaan?

Sebagai contoh, siapa diantara kita pernah dengar Dinar Iraq. Apa yang berlaku kepada matawang tersebut? Tidak laku! Ianya hanya menjadi sekeping kertas tanpa nilai.

Pada zaman sekarang, wang fiat adalah satu keperluan. Mahu atau tidak, kita terpaksa menggunakannya. Wang fiat ini juga menggambarkan salah satu dari kekayaan kita. Jadi, kita sebagai pengguna juga perlu bijak. Sebagaimana kita mempunyai insurans dan takaful untuk kenderaan dan hospital, kita juga amat digalakkan untuk mempunyai insurans dan takaful kepada kekayaan kita.

Aakah ia? Sudah tentu emas dan perak! Bawa lah emas dan perak mana-mana negara, ianya laku dan diterima. Apabila berlaku ketidaktentuan ekonomi dan geopolitik, apakah yang menjadi pilihan utama pelabur dan negara satu dunia? Sudah pasti emas dan perak!

 

To save your family buy gold,
To help our nation buy gold,
To follow your relegion, use gold

 

.

 

SYILING EMAS SEBAGAI SIMPANAN, PELABURAN DAN INSURANS

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

 

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

 

.

 

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Anda juga boleh hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin