Saya berani bertaruh sekiranya kalau ditanyakan kepada anak-anak Melayu kita, apakah yang kalian tahu dan kenal mengenai Srivijaya, mereka akan terlopong tidak tahu bahawa betapa kehebatan Srivijaya inilah yang harus dikenali oleh bangsa Melayu kita. Jadi, mari bersama saya menyelami keagungan bangsa Melayu yang hilang ini…

.

 

.

1. Ibnu Kordadhbeh (844-848AD) ada mencatatkan mengenai kekayaan Srivijaya:

“Pemerintah Zabag (nama bangsa arab untuk Srivijaya) dipanggil sebagai maharaja dan saban hari, maharaja akan menerima hasil keluaran empayarnya yang berjumlah 200 man (ukuran yang tidak diketahui bagi menyukat emas di Srivijaya. 

Pemerintah Zabaq ini akan menukarkan emas-emas yang merupakan pendapatan Empayar Srivijaya lalu menukarkannya ke dalam bentuk jongkong emas dan melontarkan ke dalam tasik lalu berkata:

“Ini adalah harta aku!” 

.

 

2. Kekayaan dan keluasan empayar Srivijaya ini adalah sangat mengasyikkan. Dalam catatan yang ditulis oleh Abu Zayd Hassan yang memberi komen terhadap buku yang ditulis oleh Pengembaraan Sulayman di India dan China menulis mengenai Srivijaya yang berbunyi seperti berikut:

“… dikatakan bahawa kekayaan yang dimiliki oleh Srivijaya bersamaan dengan 900 prasang persegi (ukuran Parsi – persamaan dengan 4995 KM). Terdapat juga pulau-pulau yang dikawal oleh rajanya yang berukuran 1000 prasang persegi…” 

“…. Sesiapa yang berjalan kaki untuk cuba mengelilingi keseluruhan empayar ini dan apabila dia penat, dia akan berjumpa dengan tempat perlindungan (yakni disediakan oleh pemerintah Srivijaya)

 

.

 

3. Tatkala orang semua lupa pada Srivijaya, sebuah empayar yang hilang dari sejarah dunia, Al Masudi menulis:

“Di Laut Champa (Laut China Selatan) adalah empayar sang Maharaja, raja seluruh kepulauan,yang berkuasa atas kerajaan tanpa batas dan mempunyai pasukan tak terhitung banyaknya. Bahkan kapal yang paling terpantas tidak dapat menyelesaikan dalam masa dua tahun mengelilingi pulau-pulau yang berada di bawah pengaruhnya.Wilayah raja ini menghasilkan segala macam rempah-rempah dan aromatik,dan tiada kerajaan lain (sebagaimana empayar ini) mampu mendapatkan banyak kekayaan dari bumi.” 

Kita dapat melihat bagaimana Al Masudi menggambarkan kepada kita bagaimana luasnya empayar Srivijaya. Di katakan kapal yang paling pantas pun tidak dapat menghabiskan masa dua tahun untuk mengelilingi empayar Srivijaya. Kita dapat melihat yang Srivijaya menjadi tempat singahan pedagang dari barat untuk mencari rempah ratus. Sebenarnya, bangsa kita sudah memiliki pelabuhan bertaraf antarabangsa sebelum Melaka berdiri lagi.

 

.

 

4. Al-Biruni dalam catatannya mengatakan bahawa Srivijaya dipanggil sebagai “Negara Emas” kerana emas boleh didapati di mana-mana sahaja di bumi Srivijaya dan Srivijaya dikatakan tiada satu pun kerajaan di dunia yang dikatakan sekaya Srivijaya ketika itu.

 

.

 

5. Dalam catatan China pula mengatakan bahawa mereka memanggil Srivijaya sebagai Jinzhou yang kalau diterjemahkan bermaksud “Daerah Emas” atau “ Perairan Emas”. Diceritakan bahawa kawasan Bukit Seguntang itu penuh dengan emas dan patung Buddha yang bersalut emas dan perak.

 

.

 

6. Pada zaman pemerintahan Maharaja Balaputradeva, I-Ching, sami daripada China yang berhijrah ke Srivijaya untuk belajar agama Buddha telah memberi gambaran bahawa Srivijaya ini juga dikenali dunia sebagai “Kepualaun Emas” sinonim dengan panggilan yang digunakan oleh orang India ke atas nusantara. Boleh jadi juga ini adalah kerana kekayaan Srivijaya.

.

 

7. Catatan daripada Ibnu Said dalam manuskrip yang dikumpulkan daripada catatan Ptolemy dan Ibnu Fatima pula pula memperlihatkan peristiwa yang berikut:

“…setiap pagi, kami diberitahu, perbendaharaan kerajaan dibawa, seketul jongkong emas dalam bentuk batu-bata, ke hadapan maharaja yang mana untuk dilontarkan ke sebuah tasik berdekatan istana. Ketika maharaja masih hidup, tiada siapa yang berani mengusik jongkong-jongkong emas di dalam tasik itu. Apabila maharaja mangkat, penggantinya memerintahkan semua jongkong emas di dalam tasik dikeluarkan. Selepas dikeluarkan, emas-emas tadi dikira dan ditimbang, kemudiannya dibahagi-bahagikan di antara kaum kerabat diraja,para jeneral tentera,para hamba dan orang miskin. Bilangan jongkong emas dan beratnya dicatit ke dalam rekod istana dan prestij seseorang raja ditentukan berdasarkan jumlah jongkong emas yang mereka tinggalkan.” 

Emas pada waktu itu dibuat mainan sahaja oleh raja-raja melayu ini.

 

.

 

KESIMPULAN 

Sekarang, saya mahu ajak kalian berfikir, siapakah kita sebenarnya? Masakan pada zaman seawal zaman pemerintahan Srivijaya sudha wujud sesuatu yang sehebat teknologi membuat emas dan menukarkan emas menjadi jongkong?

Sekarang, saya mahu ajak kalian berfikir lagi… siapakah kita sebenarnya? Kenapa tamadun luar begitu teruja untuk mencatatkan mengenai kita? Daripada China, Arab, Parsi sehingga ke Ptolemy sendiri menerangkan siapakah kita…

Kalaulah kita adalah bangsa yang bercawat di hutan sebelum Melaka, habis… siapakah Srivijaya, tamadun yang emas hanyalah maianan mereka sebenarnya?

 

.

 

Bacaan Lanjut:

1. Paul Michel Munoz.  (2004) Early Kingdom of The Indonesian Archipelago and The Malay Peninsula.

2. Sailendra Nath Sen. (1987) Ancient Indian History and Civilization.

5. Linda Shaffer. (1996) Maritime Southeast Asia to 1500.

 

KREDIT : https://www.thepatriots.asia

 

SYILING EMAS SEBAGAI SIMPANAN, PELABURAN DAN INSURANS

Salah satu cara untuk kita berdisplin dalam menyimpan adalah dengan menjadikan syiling emas sebagai salah satu potfolio simpanan. Telah ramai dari kita yang gagal menyimpan dalam bentuk wang tunai. Sebagai contoh, jika hari ini kita mula menyimpan RM200 di dalam poket atau di dalam bank, kebarangkalian besar nilai RM200 tersebut akan berbaki RM2 sahaja di penghujung bulan.

Salah satu faktornya adalah kerana terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan untuk kita berbelanja wang tunai tersebut seperti transaksi online (m2u, cimbcliks,etc), mesin ATM di serata tempat dan sebagainya. Jadi, emas adalah penyelesai masalah tersebut.

Jika hari ini kita menyimpan 1g emas, insyaAllah pada penghujung bulan kita masih lagi memiliki emas dengan berat 1g tersebut. Bayangkan jika kita mula menyimpan dari hari ini setiap bulan. Makanya setiap tahu paling minima kita sudah mempunyai emas dengan jumlah berat 12g.

Untuk jangka masa panjang, harga emas sentiasa meningkat. Sehingga kini, harga emas telah pon meningkat 500% semenjak wang tunai tidak lagi disandarkan kepada emas. Dan harga emas akan terus sahaja meningkat kerana ia adalah safe haven asset. Bilamana berlaku ketidaktentuan ekonomi mahupon peperangan, para pelabur akan cepat-cepat mengumpul emas sebagai pelindung kewangan dan kekayaan masing-masing.

Oleh itu, bertindak sekarang!

.

KLIK UNTUK WHATSAPP KAMI atau

Kongsikan link channel telegram ini kepada orang lain. Agar lebih ramai dapat manfaat untuk perkongsian EMAS & TIPS KEWANGAN

Join CHANNEL TELEGRAM UNTUK MAKLUMAT SEMASA EMAS
(https://t.me/MaklumatEmas)

PELBAGAI REKAAN SYILING EMAS HMG & CERTIFICATE

Hubungi EJEN berhampiran anda

.

PENERAJU SYILING EMAS MALAYSIA
www.harimaumintgold.my
Premium | Exclusive | High Taste | Perceive Value | Limited | Collectable | Proof Coin